Yoga en meditatie voor je brein – Tips van ontspanningscoach Naomi

Zo’n half miljoen Nederlanders staat geregeld op een yogamat. Yoga maakt je soepeler en sterker. En als je wel eens een yogales hebt gevolgd, herken je misschien ook het weldadige, rustgevende gevoel na de les. Naast het feit dat yoga goed is voor je lichaam, is het beoefenen van yoga (en meditatie) ook goed voor je brein. Maar waarom eigenlijk? Ik ben hier eens ingedoken.

Onze gemoedstoestand en ons geheugen lijken vooral te profiteren van yoga en meditatie. Gebieden in het brein die verantwoordelijk zijn voor het regelen van onze emoties en geheugen zijn met name  de amygdala, de frontaalkwab en de hippocampus.

De amygdala

De amygdala is betrokken bij de manier waarop we negatieve emoties zoals stress ervaren. De dichtheid in het gebied van de amygdala neemt door stress toe. Maar degenen die yoga of meditatie beoefenen, vertonen verminderde activiteit in dat gebied tijdens stressvolle momenten. Daarbij is er ook een afname in dichtheid van de amygdala in de loop van de tijd. Het werkt dus door!

De prefrontale cortex

De prefrontale cortex, het voorste deel van de frontaalkwab, helpt bij planning, multitasking en besluitvorming. Dit deel van je hersenen wordt dunner naarmate je ouder wordt. Yoga en meditatiebeoefenaars kunnen dit patroon omkeren. Onderzoek laat zien dat de prefrontale cortex groter is bij mensen die yoga of meditatie beoefenen ten opzichte van mensen die dit niet doen.

De hippocampus

Yoga en meditatie hebben ook effect op de hippocampus. Net als de amygdala reageert de hippocampus op stress, hoewel stress in dit geval het hersengebied kan verkleinen. Dit deel van de hersenen is betrokken bij geheugenverwerking. En hoe ouder je wordt, hoe meer deze krimpt. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van yoga en meditatie op het brein. Er blijkt een zichtbare toename in het volume van de hippocampus.

Samengevat

Verschillende neurowetenschappelijke studies geven hiermee antwoord op de vraag hoe yoga tot de vele positieve effecten leidt. Het lijkt erop dat mensen die yoga beoefenen zich meer bewust zijn van stress. Tegelijkertijd zijn ze beter in staat hiermee om te gaan. Dus hup die mat op, allemaal! Veel plezier! 😊

Bronnen:

https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/wat-yoga-doet-in-je-brein/

https://www.scientias.nl/waarom-hersenen-yoga-houden/

https://www.menshealth.com/nl/psyche/a24310024/yoga-goed-hersenen/

https://www.bindi.nu/over-ons/blog/47/meditatie-de-gezondheidsvoordelen-voor-je-brein/