Terugval voorkomen!

  1. Bedenk van te voren wat voor jou de situaties zijn met een verhoogde kans op terugval in je oude gewoonte. Dan kun je je er tenminste op voorbereiden en word je er niet door overvallen.
  2. Blijf zoveel mogelijk in balans. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Stress, een verkeerde verhouding tussen wat je moet en wat je wilt, te weinig slaap.. het zorgt er allemaal voor dat je uit balans raakt en zo een grotere kans hebt op terugval.
  3. Ervaar jij ook wel eens een golf van hunkering? Het water loopt je in de mond, je wilt het nu hebben! Word jij overspoeld door de golf, of surf je veilig op de golf naar het strand? Golven komen, maar verdwijnen ook weer. Probeer het maar uit. Kijk wat er gebeurt als je niet toegeeft aan een hunkering. Na een paar keer wordt het steeds gemakkelijker.
  4. Vaak maak je jezelf van alles wijs, op weg naar een terugval. “Ik heb het nu wel verdiend.” Of “Ik kan mezelf best wel beheersen als ik nu dit pak koekjes in huis haal.” Welke dingen maak jij jezelf wijs? Het loont de moeite om hier eens goed naar te kijken.

Brickhouse (2016, 17 juni). 8 Tips bij terugval. Geraadpleegd van: https://brickhouseacademy.nl/8-tips-terugval/