Slapen en de invloed op je gewicht

    

 

SLAPEN en de invloed op je gewicht

Slapen is heerlijk. Als je het goed doet of goed kunt. Als slapen een probleem is, is het tijd om wat zaken onder de loep te nemen. Misschien dat je zelf verbeteringen kan aanbrengen door je gedrag te veranderen. Tenslotte is slaap van wezenlijk belang voor je lichamelijke herstel, je mentale gesteldheid en ook nog eens voor je gewicht. Slaap je te weinig of juist weer teveel, dan kun je gewicht erbij krijgen. Dat willen we natuurlijk voorkomen, nietwaar?

Sinds we kunstlicht kennen, is het lastiger voor mensen om een natuurlijk dag- en nachtritme aan te houden. Het lijkt leuk om niet met de kippen op stok te hoeven, maar in feite kan het leiden tot allerlei klachten als depressie, angst en dus ook slaapstoornissen. Het is goed om voor jezelf eens in kaart te brengen of de volgende factoren in dit artikel van FoodMindMotion bij jou wel/niet van toepassing zijn.

Wat eten met je doet
Eet je niet gezond, dan kan ook het gebrek hieraan leiden tot slaapgebrek, maar ook zelfs tot krimp van de hersenen. Ieks! Zorg ervoor dat je voldoende vetten binnenkrijgt, en wel omega
3-vetzuren die in vette vis zitten (geen gefrituurde vis, sorry…) en walnoten, kip, pompoenpitjes, banaan, en cashewnoten. Deze bevatten ook voldoende eiwitten om het slaaphormoon melatonine (uit tryptofaan) aan te maken. Magnesium speelt ook een belangrijke rol in het omzetten van serotonine in melatonine (slaaphormoon). Het makkelijkst los je dit op door voldoende groenten te eten, zeker 250 gram per dag (denk aan groene bladgroenten) en fruit (2 stuks per dag). Alcohol verstoort de remslaap. Dit is een belangrijk deel van het herstel. Je rust door alcohol minder goed uit en staat vermoeider op. Ook koffie gooit roet in het eten door het verstoren van de aanmaak van melatonine. Drink na 15.00 uur ’s middags liever geen koffie meer. ’s Avonds kun je ook beter overstappen op cafeïnevrije thee als rooibos- of kruidenthee. Pas op met suikerrijke producten (snelle koolhydraten). In feite moet je deze eraf bewegen. Zo niet, dan blijft je lichaam lang druk met het verwerken en belemmeren ze ook een goede nachtrust.

Rust, reinheid en regelmaat
Houd vaste bedtijden aan en sta ook het liefste elke dag op hetzelfde uur weer op. Werk je in wisseldiensten? Probeer er dan wel een systematiek in te krijgen die je lichaam begrijpt. Last but not least: al onze tablets, mobieltjes en TV’s…. de straling en het blauwe licht zijn grote verstoorders van je nachtrust. Houd ze dus buiten je slaapkamer en houd er 1 uur voordat je wilt gaan slapen mee op. Lezen in een boek of speciale e-reader die hier rekening mee houdt door geen blauw licht af te geven, kan wel. Je slaapkamer moet koel en donker zijn. Zorg voor een goede matras en een kussen dat bij jou past. Je kunt nog een warme douche nemen waardoor jezelf daarna weer afkoelt als je tussen de lakens kruipt.

Beweging
Beweging is ook voor slaap van groot belang. Het ontstresst en maakt je lichaam echt moe. Het stimuleert de doorbloeding van je hersenen en wordt er een stofje BDNF (brain derived neurotrophic factor) aangemaakt, waardoor je beter informatie kunt verwerken. Beweeg je te weinig, dan komt er ook minder BDNF vrij en dat is jammer, want het leven is al snel genoeg, dus fijn als je alles wat aan informatie binnenkomt ook kunt filteren.

Piekeren
’s Nachts kun je niets veranderen aan de zorgen van overdag. Meestal blijf je in een kringetje ronddraaien. En dan ga je zelf ook liggen woelen. Je kunt jezelf proberen af te leiden door aan iets specifieks te denken en daar al je aandacht op te richten. Kies voor iets totaal anders dan waarover je piekert. Bijvoorbeeld aan een taart bakken en de ingrediënten klaarzetten, of aan skiën, of aan tafels opnoemen in je hoofd. Concentreer je op een rustige ademhaling, langzaam in en nog wat langer en langzamer uit. Lukt het echt niet, ga dan even een leuk boek of magazine lezen. Neem even bewust tijd om je zorgen van je af te schudden. Neem even een pen en een opschrijfboekje mee naar bed of doe dat al eerder op de avond en schrijf op wat je bezighoudt of dwarszit. Dan haal je het even letterlijk uit je hoofd. Schrijf erbij wat je morgen aan actie(s) zult ondernemen om het probleem/verdriet/conflict op te lossen of minder zwaar te maken.

En kun je dat niet zelf? Dan is er veel hulp beschikbaar om over problemen te praten. Schakel deze hulp ook in. Je verdient het om goed te slapen, zodat je beter opgewassen bent tegen de zorgen van alledag. En om niet aan te komen als gevolg van je slaaptekort.

Ik wens je een goede nachtrust toe!