Wat gebeurt er in je lichaam bij bewegen?

Publicatiedatum: 24 maart 2021

Tijdens de campagne 30dagengezonder werken we samen met meerdere partners. Zo ook in het kader van sport en bewegen. Hieronder zet Kenniscentrum Sport & Bewegen nog eens op een rijtje hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen.

Bewegen is goed voor je lichaam. Maar wat gebeurt er in je lichaam zodra je gaat bewegen? De basis van iedere beweging is het samentrekken van je spieren. Voor het samentrekken hebben je spieren specifieke energie nodig. Brandstof uit voeding kan met behulp van zuurstof omgezet worden naar deze specifieke ‘spierenergie’. Je longen halen de zuurstof uit de lucht en geven dit aan het bloed. Je hart pompt vervolgens het bloed via de bloedvaten naar je spieren. Bewegen zet dus het hele lijf aan het werk!

Hart, bloedvaten en bewegen
Voor beweging hebben je spieren meer ‘spierenergie’ nodig. Er moet dus meer brandstof en zuurstof via het bloed naar je spieren toe. Je hart gaat daarom tijdens het bewegen sneller kloppen. Dit zorgt ervoor dat er vaker en meer bloed naar de spieren wordt gestuurd. Naast dat je hart harder werkt om je spieren van het bloed te voorzien, gebeurt er nog iets slims in je lijf. De verdeling van het bloed verandert: tijdens bewegen gaat 80% van het bloed naar je spieren, terwijl in rust maar 20% van het bloed naar je spieren gaat.

Longen en bewegen
Als je beweegt is er meer zuurstof nodig om de ‘spierenergie’ aan te maken. Je ademhaling versnelt om voldoende zuurstof uit de lucht te kunnen halen. Herken je het gevoel dat de eerste minuten van een inspanning vaak zwaar voelen? Dit komt omdat het tijd kost om je ademhaling op de juiste snelheid te krijgen. Zodra de ademhaling de juiste snelheid heeft, kan je het gevoel krijgen dat je in de ‘flow’ zit.

Aanpassingen van je lichaam
Er gebeurt dus veel in je lichaam tijdens het bewegen. Maar wat zijn de effecten van bewegen op de lange termijn? Het lichaam is erg slim en gemaakt om zich aan te passen. Je spieren kunnen meer kracht leveren doordat ze efficiënter samentrekken en sterker worden. Je hart wordt sterker; het pompt meer bloed rond tijdens een hartslag. Dit zorgt ervoor dat je hartslag in rust naar beneden gaat. Je lichaam verbetert in het opnemen van zuurstof en brandstof, zodat dit sneller naar de spieren gaat. Daarnaast verbetert de circulatie van het bloed naar je spieren. Er ontstaan meer bloedvaten in je spieren en de verdeling van het bloed wordt beter geregeld.

Use it or lose it
Je lichaam heeft altijd een prikkel nodig om te zorgen dat bovenstaande aanpassingen plaatsvinden. Wil je fitter en sterker worden? Maak het bewegen dan iets zwaarder, langer of kies eens een andere vorm van bewegen. Deze aanpassing van je lichaam werkt twee kanten op. Stop je met bewegen, dan worden de spieren ook weer minder sterk en gaat het bewegen langzaam weer moeilijker. ‘Use it or lose it’ dus!

Andere effecten van bewegen
Naast deze effecten van bewegen op je lichaam, bestaan er nog veel meer effecten van bewegen. Zo komt er steeds meer bekrachtigend onderzoek voor de positieve effecten van bewegen op mentaal gebied. Bewegen zorgt voor ontspanning en vermindering van angsten en kan helpen bij het verminderen van depressieve gevoelens.

Meer nieuws

Al het nieuws