Breng beweging in je dag!

Publicatiedatum: 25 februari 2021

Tijdens de campagne 30dagengezonder werken we samen met meerdere partners. Zo ook in het kader van sport en bewegen. Hieronder zet Kenniscentrum Sport & Bewegen nog eens op een rijtje hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen.

Om gezond te zijn en blijven is het belangrijk om voldoende te bewegen. Ongeveer de helft van de Nederlanders beweegt te weinig en zou dus meer moeten bewegen. Als we denken aan meer bewegen, denken we al gauw aan grote veranderingen die veel tijd kosten. Maar meer bewegen hoeft helemaal niet groot of tijdrovend te zijn. Zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als de Gezondheidsraad geven aan dat elke beweging al telt en een positief effect heeft op je fysieke en mentale gezondheid! Zo hebben sport en bewegen een positief effect op het voorkomen van obesitas, hart- en vaatziekten en kanker. Bovendien leidt het tot de aanmaak van gelukshormonen en vermindering van depressieve- en angstgevoelens.

Starten met (meer) bewegen
Maar.. hoe begin je? Stapsgewijs gaat dit het best. Ga eerst eens na hoeveel je momenteel gemiddeld beweegt op een dag. Ons gedrag bestaat veel uit gewoontes waar we niet actief over nadenken. Om deze gewoontes te veranderen is het belangrijk eerst in kaart te brengen wat je nu al doet. Deel de dag op in drieën: ga na hoe je beweegt in de ochtend, middag en avond. Bedenk vervolgens waar mogelijk ruimte is om meer beweging in jouw dag te brengen. Kun je bijvoorbeeld met de fiets naar de supermarkt in plaats van met de auto? Of kun je die belafspraken voor je werk lopend doen in plaats van zittend achter je bureau? Kies een of meerdere mogelijkheden en maak daarmee een start. Zo breng je in kleine stappen meer beweging in je dag. Zorg hierbij dat je niet te veel tegelijk verandert, dan blijft het voor jezelf leuk en haalbaar. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat wanneer een verandering haalbaar voelt, de kans tot slagen groter is.

Geef jezelf dat complimentje
Ook al voelen deze veranderingen misschien als kleine stappen, dat zijn ze niet! Gedrag veranderen is lastig, zelfs als met kleine stapjes gaat. Beloon jezelf dus ook als je vooruitgang boekt. Lukt het om bijvoorbeeld twee weken lang met de fiets naar de supermarkt te gaan in plaats van met de auto, bedenk dan een beloning voor jezelf. Koop een tijdschrift wat je leuk vindt of geef jezelf een extra complimentje. Wanneer je jezelf beloont voor het behalen van jouw doel zorgt dit voor een positieve ervaring, hierdoor blijf je gemotiveerd om het nieuwe gedrag vol te houden en tot een gewoonte te maken.

Makkelijker dan je denkt
Houd je het nieuwe gedrag makkelijk vol? Denk dan na over vervolgstappen. Neem een nieuw realistisch doel erbij of varieer het nieuwe gedrag zodat je gemotiveerd blijft. Variëren kan door bijvoorbeeld tijdens je belafspraken eens te kiezen voor een andere looproute. Op deze manier kleine veranderingen maken, brengt meer beweging in je dag. Dat gaat dus makkelijker dan je denkt!

(Bron: Kenniscentrum Sport & Bewegen)

Meer nieuws

Al het nieuws