Ekomenu Recept van de Week

Publicatiedatum: 17 maart 2021

Ben jij al bekend met Ekomenu? Ekomenu maakt lekker en verantwoord eten makkelijk. Je kiest wekelijks de recepten die passen bij jouw leefstijl. Je hebt keuze uit meer dan 20 recepten waarvan de helft vegetarisch en plantaardig. Per gerecht kun je ook de hoeveelheid aanpassen. We bezorgen aan huis op donderdag, vrijdag, zondag of maandag. Ophalen bij een Ekoplaza-winkel kan ook. Ekomenu werkt met een flexibel lidmaatschap. Je kunt wekelijks pauzeren of opzeggen, leverdag wisselen of je dagelijkse boodschappen bijbestellen via je account.

Samen met EkoMenu delen wij iedere week een lekker en verantwoord recept. Deze week: Witlofstoemp met krokante pancetta. Eet smakelijk!

Biologische ingrediënten

INGREDIËNTEN* 1P 2P 3P 4P
Aardappels, zachtkokend g 300 600 900 1200
Witlof st 2 4 6 8
Pancetta g 35 70 70 140
Rode ui st 1 2 2 3
Verse peterselie g 5 5 10 10
ZELF TOEVOEGEN
Olie of boter el 1 2 3 4
Nootmuskaat tl 0.25 0.5 0.75 1
Zout en peper Naar smaak

 

Allergie informatie
varkensvlees

Vandaag op het menu een heerlijke Belgische stoemp (stamppot), met hun nationale trots: witlof. Verrukkelijk in combinatie met krokante pancetta. In Nederland wordt gemiddeld circa 3 kilo witlof per persoon per jaar gegeten. In België is dat ruim 2 keer zoveel. Het is een bladgroente die in het donker wordt geteeld. De krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Tegenwoordig smaakt de witlof veel minder bitter dan vroeger. Tip: bewaar de witlof op een donkere plek, licht kan de kropjes verkleuren.

Bereidingswijze

1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels en snijd klein. Verwijder de onderkant van de witlofstronkjes en snijd in stroken. Kook de aardappels en de helft van de witlof in 20 minuten gaar. Giet het water af.
2. Bak de pancetta in een droge bakpan krokant gaar. Laat uitlekken op keukenpapier.
3. Pel de ui en snijd in halve ringen. Verwarm olie (of boter) in de bakpan en bak de ui met de overgebleven witlof 10 minuten op een middelhoog vuur. Keer regelmatig en breng op smaak met peper en zout.
4. Snijd de verse peterselie klein. Giet de aardappels af en stamp tot een puree. Voeg de gebakken witlof, ui en verse peterselie toe en schep goed door elkaar. Breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
5. Serveer de witlofstoemp met de krokante pancetta.

Tip: Ook lekker met geraspte kaas.

Voedingswaarden

energie (kcal) 729 kcal/ vet 31 g, waarvan verzadigd 4 g/ koolhydraten 83 g, waarvan suikers 15 g/ vezels 19 g/ eiwitten 18 g/ zout 2.1 g

Meer nieuws

Al het nieuws