Een zwak moment?

Tips om terugval te voorkomen

  1. Bedenk van te voren wat voor jou situaties zijn met een verhoogde kans op terugval in je oude gewoonten. Dan kun je je er tenminste op voorbereiden en word je er niet door overvallen.
  2. Blijf in zoveel mogelijk in balans. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Stress, een verkeerde verhouding tussen de dingen die je moet in je leven  en de dingen die je wil, te weinig slaap: het zorgt ervoor dat je uit balans raakt en daardoor een hoger risico op terugval loopt.
  3. Ervaar jij ook wel eens een golf van hunkering? Het water loopt je in de mond, je wilt het nu hebben! Word jij overspoeld door de golf, of surf je veilig op de golf naar het strand? Golven komen, maar verdwijnen ook weer. Probeer het maar uit en kijk wat er gebeurt als je niet toegeeft aan een hunkering. Na een paar keer wordt het steeds gemakkelijker.
  4. Vaak maak je jezelf van alles wijs, op weg naar een terugval. “Ik heb het nu wel verdiend.” “Ik kan mezelf best wel beheersen als ik nu dit pak koekjes in huis haal.” Welke dingen maak jij jezelf wijs? Het loont de moeite om hier eens goed naar te kijken.

Brickhouse (2016, 17 juni). 8 Tips bij terugval. Geraadpleegd van: https://brickhouseacademy.nl/8-tips-terugval/